Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία


Νέα


ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγή ξυλείας από την οικογένεια Αλμπάνη: Αμερικάνικη σκληρή ξυλεία, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία, ΠΕΛΛΕΤ, ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ , PELLET, PELLETS, BRIQUETTES, BRIQUETES

Γιατί μας αρέσει το ξύλο;

Αρκετά συχνά έρχεται εσφαλμένα στο μυαλό πολλών συνανθρώπων μας ότι η χρήση του ξύλου συνδέεται άμεσα με την αποψίλωση και ιδιαίτερα με την καταστροφή των τροπικών δασών και ειδικά του Αμαζονίου. Πράγματι εκεί τα δάση καταστρέφονται, αλλά όχι με σκοπό την παραγωγή ξυλείας, αλλά για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αντίθετα η εμπορική ξυλεία προέρχεται σε μέγιστο βαθμό από την ορθολογική διαχείριση των δασών, με αποτέλεσμα μάλιστα στη Σουηδία η επιφάνεια των κωνοφόρων δασών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως επίσης στις Η.Π.Α. ο ξυλώδης όγκος έχει αυξηθεί κατά 100% περίπου από τη δεκαετία του 1950.

Αυτή η αειφορία εξάλλου, είναι και ένας λόγος για τη σχετικά σταθερή τιμή του για πολλά χρόνια τώρα.

Το ξύλο λοιπόν είναι μία ανανεώσιμη πηγή πρώτης ύλης - ενέργειας, σε αντίθεση με το πετρέλαιο ή το αλουμίνιο, που κάποτε θα στερέψουν. Ειδικά για το αλουμίνιο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό υλικό για την αεροναυπηγική και για άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και η αλόγιστη χρήση του θα το στερήσει από τις μελλοντικές γενιές.

Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι η ανανέωση των δασών είναι αυτή που συντελεί τα μέγιστα στην παραγωγή Ο2 και στην δέσμευση του CO2 από την ατμόσφαιρα. Ένα νεαρό δέντρο 20 ετών που βρίσκεται πάνω στην ανάπτυξη, απορροφά πολύ περισσότερο CO2 και αποδίδει πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα από ένα δέντρο 100 ετών που δεν αναπτύσσεται πλέον.

Αντίθετα η παραγωγή του αλουμινίου απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια συμβάλει στην εκπομπή ρύπων και CO2 στην ατμόσφαιρα.

Πίνακας απαιτούμενης ενέργειας κατά την παραγωγή ενός κιλού υλικού (KJ/kg)
Φουρνιστή σκληρή ξυλεία
2
Τσιμέντο
4
Ατσάλι
34
Πλαστικό
90
Αλουμίνιο
170

Η χρήση του ξύλου παγιδεύει για πάντα το CO2 που έχει απορροφήσει, ανακυκλώνεται και ανανεώνεται με λίγο κόπο. Έχει επίσης αποδείξει και την αντοχή του στο χρόνο, όταν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του από την υγρασία. Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα μεσαιωνικά σπίτια στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί σαν στατικό υλικό, στέκονται ακόμα περήφανα στις μέρες μας.

Όλοι μας εξάλλου έχουμε έναν γνωστό, ο οποίος σε μια ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού έχει αλλάξει τα πάντα εκτός ίσως από τα πατώματα, όπου χρειάστηκε ένα απλό τρίψιμο για να τα ξανακάνει καινούργια.

Όσον αφορά τις θερμομονωτικές ιδιότητές του, όπως διδάσκονται και τα παιδιά μας της 6ης Δημοτικού, ανατρέχοντας στο βιβλίο της Φυσικής, βλέπουμε ότι μετά τον αέρα, το ξύλο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό. Όσο περισσότερα θερμομονωτικά υλικά περιλαμβάνει ένα κτίριο στην κατασκευή του, τόσο πιο "πράσινο" μπορεί να θεωρηθεί, καθώς εξοικονομεί ενέργεια.

Ταχύτητα μετάδοσης θερμοκρασίας σε σχέση με τον αέρα
Αέρας
1
Ξυλεία
4
Νερό
24
Γυαλί
27
Σίδερο
3.100
Αλουμίνιο
9.300

Υπάρχει ακόμα ένας μύθος, ότι το ξύλο θέλει συντήρηση. Με τη μοντέρνα τεχνολογία, τη σωστή κατασκευή και τα σύγχρονα βερνίκια, αυτές οι απαιτήσεις έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί. Εξάλλου, ΝΑΙ, ό,τι αγαπάμε θέλει συντήρηση, όπως το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας ή ακόμα και ο εαυτός μας.

Τέλος, η μεγάλη ποικιλία των ειδών ξυλείας, προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον Αρχιτέκτονα, τον Κατασκευαστή και τον ιδιώτη για να καλύψει και τις πιο απαιτητικές του ανάγκες και τα προσωπικά του γούστα. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχουν τα άλλα ανταγωνιστικά υλικά.

Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να θυμόμαστε ότι το ξύλο:

  • απελευθερώνει τους λιγότερους ρύπους κατά την παραγωγή απαιτεί λιγότερη ενέργεια κατά την παραγωγή
  • παγιδεύει μέσα του διοξείδιο του άνθρακος
  • είναι καλύτερο θερμομονωτικό υλικό
  • είναι ανακυκλώσιμο και ανανεώσιμο
  • προσφέρει μεγάλη ποικιλία λύσεων και εφαρμογών
  • έχει σχετικά σταθερή τιμή
Γιατί, λοιπόν, μας αρέσει το ξύλο;
Για να αποφύγουμε τις στερεότυπες απαντήσεις ότι είναι ζεστό, όμορφο κλπ, η απάντησή της ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ είναι ότι είναι ότι αν το μέτρο είναι ο άνθρωπος, το άριστο είναι το ξύλο.

Φανταστείτε μία κιθάρα ή ένα βιολί από αλουμίνιο, άραγε τι ήχο θα έβγαζαν;
Ένα κρασί ή ένα ουίσκι που θα ωρίμαζε σε πλαστικό βαρέλι, τι γεύση θα είχε;
Τι μυρωδιά θα είχε το καπνιστό ζαμπόν, ή ο καπνός αν καπνίζαμε σε γυάλινη πίπα;
Μας αρέσει να περπατάμε ξυπόλητοι σε ένα δάπεδο από πλακάκια, ή σε ένα ξύλινο δάπεδο;
Αν πέσει το μωρό μας από την κούνια, καλύτερα σε τι πάτωμα να πέσει;
Βρείτε μόνοι σας παραδείγματα για την όραση...