Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία


Σκληρή Ξυλεία Αμερικής


Δρυς Κόκκινη

’λλες Ονομασίες : Κόκκινη δρυς, Northern red oak, Southern red oak

ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγή ξυλείας από την οικογένεια Αλμπάνη: Αμερικάνικη σκληρή ξυλεία, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία, ΠΕΛΛΕΤ, ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ , PELLET, PELLETS, BRIQUETTES, BRIQUETES

Κατανομή και Διαθεσιμότητα

Το είδος είναι ευρέως διαδεδομένο στις περιοχές των Ανατολικών Η.Π.Α. Οι δρύες αποτελούν το είδος που ευδοκιμεί περισσότερο στα δάση σκληρής ξυλείας των Ανατολικών Η.Π.Α. Οι κόκκινες δρύες ευδοκιμούν μάλιστα περισσότερο από τις λευκές. Η οικογένεια της κόκκινης δρυός περιλαμβάνει πολλά είδη, από τα οποία οκτώ διατίθενται στο εμπόριο. Εξαιρετική διαθεσιμότητα ως πριστή ξυλεία ή καπλαμάς σε ευρεία ποικιλία διαβαθμίσεων και προδιαγραφών. Η κόκκινη δρυς συχνά κατατάσσεται ανάλογα με τις περιοχές προέλευσης και διατίθεται στο εμπόριο ως κόκκινη δρυς Βορρά και κόκκινη δρυς Νότου.

Γενική Περιγραφή

Το σομφό της κόκκινης δρυός έχει χρώμα που ποικίλει από λευκό μέχρι ανοιχτό καφέ, ενώ το εγκάρδιο έχει ροδίζον καφεκόκκινο χρώμα. Η εμφάνιση του ξύλου της κόκκινης δρυός είναι γενικά παρόμοια με της άσπρης, με λιγότερο χαρακτηριστική εμφάνιση εξαιτίας του μικρότερου αριθμού ακτινών που διαθέτει, του αυξημένου πορώδους αλλά και της σχεδίασης των νερών του. Πρόκειται για ένα ευθύινο ξύλο με πορώδη δομή.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες

Το ξύλο της κόκκινης δρυός είναι σκληρό και βαρύ, έχει μικρό μέτρο ελαστικότητας και υψηλές αντοχές στη θλίψη. Έχει επίσης πολύ καλή ικανότητα κάμψης με ατμό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα διατίθενται στην έκδοση του AHEC "Structural design in American hardwoods".

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες
  Quercus rubra (Northern) Quercus falcata (Southern)
Ειδικό βάρος (12% Υγρασία) 0.63 0.68
Μέσο βάρος (12% Υγρασία) 705 Kg/m3 753 Kg/m3
Μέση ογκομετρική ρίκνωση (Πράσινο έως 6% Υγρασια) 6.6% N/A
Συντελεστής θραύσης 98.599 MPa 75.156 MPa
Συντελεστής ελαστικότητας 12.549 MPa 10.274 MPa
Αντοχή στη θλίψη (παράλληλα με τις ίνες) 46.610 MPa 41.991 MPa
Σκληρότητα 5738 N 4715 N

Ιδιότητες Κατεργασίας

Το κόκκινο σκλήθρο υπόκειται σε μηχανική κατεργασία με μεγάλη ευκολία και δίνει εξαίρετα αποτελέσματα μετά από τόρνευση και στίλβωση. Μπορεί να καρφωθεί, να βιδωθεί και να κολληθεί καλά και μπορεί να γυαλιστεί με γυαλόχαρτο, να βαφεί ή να υποστεί ειδική χρώση παρέχοντας πολύ καλό φινίρισμα. Ξηραίνεται εύκολα, σχεδόν χωρίς να υποβαθμίζεται ποιοτικά, ενώ παρουσιαζει καλή διαστασιακή σταθερότητα μετά την ξήρανση.

Ιδιότητες Κατεργασίας
 
Φτωχή
Ικανοποιητική
Καλή
Εξαιρετική
Πριόνισμα        
Πλάνισμα        
Διάτρηση        
'Ανοιγμα οπής        
Τόρνευση        
Σκάλισμα        
Αλλαγή σχηματικής μορφής        
Κάρφωμα        
Βίδωμα        
Κόλληση        
Φινίρισμα        

Ιδιότητες Κατεργασίας

Η κόκκινη δρυς επιδέχεται μηχανική κατεργασίας χωρίς προβλήματα, καρφώνεται και βιδώνεται καλά, παρόλο που συνίσταται προδιάτρηση και αποκτά αρκετά καλό φινίρισμα μετά από βαφή και στίλβωση. Η ξήρανσή της πρέπει να γίνεται αργά ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υποβάθμισής της ποιότητάς της με σκασίματα και στρεβλώσεις. Έχει υψηλό βαθμό ρίκνωσης κατά την ξήρανση και υπόκειται σε διαστατικές μεταβολές κάτω από μεταβαλλόμενες συνθήκες υγρασίας.

Ανθεκτικότητα

Κατατάσσεται ως ελαφρώς μη ανθεκτικό στην αποσύνθεση εγκαρδίου ενώ η επεξεργασία του με συντηρητικά είναι σχετικά εύκολη.

Κύριες Χρήσεις

Δόμηση, έπιπλα, δάπεδα, διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ξυλουργική εσωτερικών χώρων, σκάλες και διακοσμητικά, πόρτες, ντουλάπια κουζίνας, πλαίσια και φέρετρα. Δεν συνίσταται για στεγανά βαρέλια ή κάδους. Η κόκκινη δρυς ποικίλει σε χρώμα, υφή, χαρακτηριστικά και ιδιότητες ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Γι' αυτό συνίσταται στους ειδικευμένους πωλητές και τους χρήστες να έρχονται σε επαφή με τους προμηθευτές τους ώστε να βεβαιώνονται ότι το ξύλο που παραγγέλνουν ικανοποιεί τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες
Εφαρμογές τελικής χρήσης Κύριες χρήσεις
Πόρτες  
Πατώματα  
Έπιπλα  
Ξυλουργικές ενώσεις  
Ντουλάπια κουζίνας  
Καλούπια και τορνευτά μέρη  
Επενδεδυμένα με καπλαμά πάνελ  
Αθλητικά είδη  
Λαβές εργαλείων  

'Aλλες Πληροφορίες

Αυτό το ελκυστικής εμφάνισης είδος δρυός, που είναι ευρέως διαθέσιμο, επιλέγεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για τη δημιουργία επίπλων, ξυλουργικής εσωτερικών χώρων και πατωμάτων για τις αγορές του εξωτερικού ανά τον κόσμο. Αν και κάποια είδη κόκκινης δρυός μπορεί να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα, άλλα μπορεί να φαίνονται παρόμοια με την άσπρη βελανιδιά. Αυτό ισχύει περισσότερο μετά την εφαρμογή φινιρίσματος που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων ‘’μικτής βελανιδιάς’’. Ο μεγάλος όγκος παραγωγής κόκκινης δρυός διασφαλίζει την καλή διαθεσιμότητα της ξυλείας και τη δυνατότητα λήψης υψηλού ποσοστού μακριών, με μεγάλο πλάτος σανίδων με ομοιόμορφα νερά. Για τον ίδιο λόγο, η κόκκινη δρυς διατίθεται όλο και περισσότερο ταξινομημένη ως προς το πλάτος και το μήκος για συγκεκριμένες εφαρμογές.