Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία


Σκληρή Ξυλεία Αμερικής


Δρυς λευκή

’λλες Ονομασίες : Λευκή δρύς, Northern white oak, Southern white oak

Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, καραγάτσι, φτελιά, μαστιχόδενδρο, μελικοκιά, ψευδοκαραγάτσι, λευκή καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, πλάτανος, λιριόδεντρο, καρυδιά, ιτιά

Κατανομή και Διαθεσιμότητα

Απαντάται ευρέως σε όλες τις περιοχές των Ανατολικών Η.Π.Α. Η οικογένεια της λευκής δρυός περιλαμβάνει πολλά είδη από τα οποία οχτώ διατίθενται στο εμπόριο. Ευρέως διαθέσιμη ως ξυλεία ή καπλαμάς σε ευρεία ποικιλία διαβαθμίσεων και προδιαγραφών.

Γενική Περιγραφή

Το χρώμα και η εμφάνιση της λευκής δρυός είναι παρόμοιο με της βελανιδιάς που φύεται στην Ευρώπη. Το σομφό της λευκής δρυός Αμερικής είναι ανοιχτόχρωμο, ενώ το χρώμα του εγκαρδίου ποικίλει από ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Τα νερά της λευκής δρυός είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παραλληλες με τον κύριο άξονα του κορμού και η υφή της είναι μέτρια έως τραχιά, με μακρύτερες ακτίνες από την κόκκινη δρυ. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η εμφάνιση της λευκής δρυός είναι περισσότερο χαρακτηριστική.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες

Το ξύλο της λευκής δρυός είναι σκληρό και βαρύ με μέτρια αντοχή στις τάσεις κάμψεως και θραύσης, χαμηλές τιμές του μέτρου ελαστικότητας αλλά πολύ ικανότητα κάμψης με ατμό. Η μεγάλη της αντοχή την κάνει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές για δομικές εφαρμογές. Περισσότερες λεπτομερείς πληροφορίες από την έκδοση του AHEC "Structural design in American hardwoods".

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες
Ειδικό βάρος (12% Υγρασία) 0.68
Μέσο βάρος (12% Υγρασία) 769 Kg/m3
Μέση ογκομετρική ρίκνωση (Πράσινο έως 6% Υγρασια) 12.6%
Συντελεστής θραύσης 104.804 MPa
Συντελεστής ελαστικότητας 12,273 MPa
Αντοχή στη θλίψη (παράλληλα με τις ίνες) 44.955 MPa
Σκληρότητα 6049 N

Ιδιότητες Κατεργασίας

Η λευκή δρύς μπορεί να υποστεί μηχανική κατεργασία δίνοντας αρκετά καλά αποτελέσματα, καρφώνεται και βιδώνεται καλά, αν και συνίσταται προδιάτρηση. Επειδή αντιδρά με το σίδηρο, συνιστώνται γαλβανισμένα καρφιά ή καρφιά από χαλκό. Οι συγκολλητικές ικανότητες ποικίλουν, αλλά η βαφή και η στίλβωση της δίνουν καλό φινίρισμα. Το ξύλο ξηραίνεται αργά και χρειάζεται επιπρόσθετη προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι ρωγμές. Λόγω του μεγάλου βαθμού ρίκνωσης κατά την ξήρανση μπορεί να υποστεί διαστασιακές μεταβολές υπό μεταβλητές συνθήκες υγρασίας.

Ιδιότητες Κατεργασίας
 
Φτωχή
Ικανοποιητική
Καλή
Εξαιρετική
Πριόνισμα        
Πλάνισμα        
Διάτρηση        
'Ανοιγμα οπής        
Τόρνευση        
Σκάλισμα        
Αλλαγή σχηματικής μορφής        
Κάρφωμα        
Βίδωμα        
Κόλληση        
Φινίρισμα        

Ανθεκτικότητα

Το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό στην αποσύνθεση, πρακτικά αδιαπέρατο στα συντηρητικά , ενώ το σομφό είναι μέτρια διαπερατός σε αυτά. Η φυσική ανθεκτικότητά της σημαίνει ότι το εγκάρδιο της λευκής δρυός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερική χρήση χωρίς επεξεργασία συντήρησης αλλά για τον προσδιορισμό της συμπεριφοράς της στη χρήση θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και οι συνθήκες έκθεσης.

Κύριες Χρήσεις

Δόμηση, έπιπλα, πατώματα, ξυλουργική εσωτερικών χώρων, ξυλουργική εξωτερικών χώρων, διακοσμητικά, πόρτες, ντουλάπια κουζίνας, πλαίσια, διαπήγματα σιδηροδρομικών γραμμών, ξύλινες γέφυρες, σανίδες βαρελιών και φέρετρα. Η λευκή δρυ μπορεί να ποικίλει σε χρώμα, υφή, χαρακτηριστικά και ιδιότητες ανάλογα με την περιοχή προέλευσης. Γι' αυτό συνίσταται στους ειδικευμένους πωλητές και τους χρήστες να έρχονται σε επαφή με τους προμηθευτές τους ώστε να βεβαιώνονται ότι το ξύλο που παραγγέλνουν ικανοποιεί τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Τα είδη λευκής δρυός από το Βορρά και το Νότο μπορεί να πωλούνται ξεχωριστά.

Φυσικές και Μηχανικές Ιδιότητες
Εφαρμογές τελικής χρήσης Κύριες χρήσεις
Πόρτες  
Πατώματα  
Έπιπλα  
Ξυλουργικές ενώσεις  
Ντουλάπια κουζίνας  
Καλούπια και τορνευτά μέρη  
Επενδεδυμένα με καπλαμά πάνελ  
Αθλητικά είδη  
Λαβές εργαλείων  

'Aλλες Πληροφορίες

Η λευκή δρυς είναι σταθερή ως προς το χρώμα σε όλη την ευρεία γκάμα της από το Βορρά μέχρι το Νότο. Ορισμένες περιοχές στα Αππαλάχια όρη παράγουν μια εξαιρετικά χαρακτηριστικής εμφάνισης σαρακοφαγωμένη ποικιλία η οποία πωλείται ως Sound Wormy. Το σομφό παρέχεται χωρίς περιορισμό από τους κανονισμούς NHLA, αλλά συνήθως ταξινομείται κατ’ ελάχιστο με μία επιφάνεια εγκαρδίου για εξαγωγή. Συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας για τα δικά του πρότυπα διαβάθμισης σομφού. Η λευκή δρυ χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και συμπληρώνει την Ευρωπαϊκή δρυ, αν και η σταθερότητα του χρώματός της και ο μεγάλος όγκος παραγόμενης ξεφαρδισμένης ξυλείας την καθιστά την πρώτη επιλογή για πολλούς κατασκευαστές επίπλων, πατωμάτων και ξυλουργικής εσωτερικών χώρων.